top of page

Akvariesundhed

Her på siden kan du læse omkring de mest alm. sygdomme der forekommer blandt akvariefisk.

Du er naturligvis altid velkommen til at kontakte os på tlf. 6612 4280, hvis du har spørgsmål omkring, hvad du kan gøre for at både forebygge samt behandle dine fisk.

Hvide pletter/ Ichtyophthirius multifilis

Den mest almindelige sygdom på fisk er hvide pletter, som er en lille parasit der sidder og gnaver på fisken. Parasitten som sidder på fisken går ned i bundlaget og bliver til mange nye hvide pletter, som sætter sig på fiskene. Det sker hver 36. time, og så kan man godt se at der pludselig bliver mange. Kommer der mange hvide pletter på fiskene, vil de højst sandsynligt dø.

Symptomer:
Fiskedød, fiskene er passive, fiskene ligger på bunden, fiskene står ovre ved varmelegemet, fiskene står ved pumpens udstrømning.
Alle fisk kan få hvide pletter, men dem der oftest får det, er pragtsmerlinge og øksefisk.
Det er derfor vigtigt at se til sine fisk, især når man kommer nye fisk i akvariet, samt når man laver store ændringer og store vandskift. Varmelegemet kan også være gået i stykker osv.
Ser man hvide pletter på sine fisk, skal man straks give dem medicin, ikke noget med at flytte fisk der har hvide pletter til et karantæneakvarie, da alle fiskene skal behandles.

Behandling:
Der findes mange midler mod hvide pletter, men jeg anbefaler ( selvfølgelig ) den jeg bruger og mange andre forretninger selv bruger: PLET mod hvide pletter/Ichtyophthirius multifilis.

Forkølelse

Mange tror at forkølelse og hvide pletter er det samme, men det er det ikke – her ved jeg, at der er mange som oplyser noget forkert.  Desværre.
Forkølelse viser sig som et grynet lag på fiskene, grynene er meget mindre end hvide pletter, som er nemmere at se.

Symptomer:
Fiskedød, fiskene er passive, fiskene ligger på bunden, fiskene står ovre ved varmelegemet, fiskene står ved pumpens udstrømning.

Alle fisk kan få det.

Ser man forkølelsespletter skal man straks give fiskene i akvariet medicin, ikke noget med at flytte de fisk som har forkølelse til et karantæneakvarie, da alle fiskene i akvariet skal behandles.
Forkølelse kommer på samme måde som vi bliver forkølet, dvs. ved kuldepåvirkninger samt forhold som nedsætter fiskenes immunforsvar.

 

Behandling:
Der bruges det samme medicin som til hvide pletter, og jeg anbefaler ( selvfølgelig ) det jeg bruger og mange andre forretninger selv bruger: PLET mod hvide pletter/forkølelse.

Oodinium

Ja nu bliver det svært, fordi Oodinium er mindre end forkølelsespletter. Oodinium er ligesom et fint lag mel der er drysset over fiskene, det kan være meget svært at se det.

Symptomer:
Rokkende bevægelser, manglende appetit og dødsfald.

Fisk som oftest får Oodinium: dværgcichlider, guramier og ungefødende.

Oodinium er altid på fiskene, men kan udvikle sig til et problem, opstår mest når fisk flyttes, især fra blødt til hårdt vand.

Ser man Oodinium, skal man straks give fiskene i akvariet medicin. Ikke noget med at flytte de syge fisk til et karantæneakvarie, da alle fiskene i akvariet skal behandles.

Behandling:
Oodinium.

Svamp

Svamp kommer når fiskene får sår og rifter, den viser sig ved en hvid udvoksning fra såret.

Her kan man behandle fisken for sig selv, i et karantæneakvarie eller i det akvarie, hvor alle fiskene går.

Svamp smitter ikke, men hvis der er svamp på flere fisk, skal man måske se efter om det ikke er vandet, der er fyldt af bakterier.

Hvis det er enkelte fisk så behandle med svampemedicin.

Er der mange fisk som har svamp, så tjek vandet for nitrat og nitrit. Er der for mange fisk i akvariet, så tynd ud i dem.

Er der aggressive fisk i akvariet, som kan frembringe sår på andre fisk, så få de aggressive fisk væk.

Er det en stor fisk, kan fisken tages forsigtigt op, og der kan hældes svampemedicin direkte i såret. Husk! Kommer det koncentreret i gællerne dør fisken, så pas på.

Brug ikke salt i akvariet, da vandet bliver mere hårdt, og salt er gift for planterne. Salt kan bruges i Malawi og Tanganika akvarier, da fiskene kan lide hårdt vand, samt der normalt ikke er så mange planter i cichlideakvarierne.

 

Behandling:
Der gives op til 1 gram salt per liter.

Eller noget mod svamp.

bottom of page